Zákaznícka podpora:0911 931 019obchod@euroshopy.sk

Grilovanie

Najpredávanejšie

Rost BBQ 80.4, 850x400 mm, drôtený
Rost BBQ 80.4, 850x400 mm, drôtený
Vypredané
Kód: ST2210975
16,20 €
(13,50 € bez DPH)
Kefa BBQ, CG585, 533 mm, mosadzná
4,80 €
(4 € bez DPH)
Obracac BBQ S12046C, pre gril, nerezový
5,52 €
(4,60 € bez DPH)
Podpalovac PE-PO®, drevitá vlna, 100 kúskov, 5 cm
15 €
(12,50 € bez DPH)
Pekac BBQ 75596, 32x4 cm
Pekac BBQ 75596, 32x4 cm
Skladom
Kód: ST2212062
10,80 €
(9 € bez DPH)
Opekac BBQ 58, 170x83/535 mm, Cr + drevo
2,04 €
(1,70 € bez DPH)
Opekac BBQ 37C, 275x280/580 mm, Cr + drevo
3,48 €
(2,90 € bez DPH)
Opekac BBQ 36B, 310x130/580 mm, Cr + drevo
2,64 €
(2,20 € bez DPH)
Mech D05, 40x17 cm, fúkací
Mech D05, 40x17 cm, fúkací
Skladom
Kód: ST2210791
9,60 €
(8 € bez DPH)
Drana PE-PO®, čistič na gril, 500 ml
5,10 €
(4,25 € bez DPH)
16 položiek celkom
Rost BBQ 80.4, 850x400 mm, drôtený
13,50 € bez DPH
16,20 €
Kód: ST2210975
Kefa BBQ, CG585, 533 mm, mosadzná
4 € bez DPH
4,80 €
Kód: ST253551
Obracac BBQ S12046C, pre gril, nerezový
4,60 € bez DPH
5,52 €
Kód: ST2210450
Podpalovac PE-PO®, drevitá vlna, 100 kúskov, 5 cm
12,50 € bez DPH
15 €
Kód: ST2171180
Pekac BBQ 75596, 32x4 cm
9 € bez DPH
10,80 €
Kód: ST2212062
Opekac BBQ 58, 170x83/535 mm, Cr + drevo
1,70 € bez DPH
2,04 €
Kód: ST2210976
Opekac BBQ 37C, 275x280/580 mm, Cr + drevo
2,90 € bez DPH
3,48 €
Kód: ST2210974
Opekac BBQ 36B, 310x130/580 mm, Cr + drevo
2,20 € bez DPH
2,64 €
Kód: ST2210973
Mech D05, 40x17 cm, fúkací
8 € bez DPH
9,60 €
Kód: ST2210791
Drana PE-PO®, čistič na gril, 500 ml
4,25 € bez DPH
5,10 €
Kód: ST2170008
Sada naradia BBQ S12049, na gril, Hardwood
6 € bez DPH
7,20 €
Kód: ST2210449
Sada naradia BBQ A18006, ihlice
2,30 € bez DPH
2,76 €
Kód: ST2210440
Hore
Ďalšie produkty

Vôňa grilovaného mäsa, zeleniny a ďalších dobrôt je síce lákavá, na začiatku je však nevyhnutné dobre zvážiť, aký typ grilu, resp. zdroj tepla, si zvoliť. Grilovať môžete na drevenom uhlí alebo briketách, no ako palivo možno použiť aj plyn alebo elektrinu.

1 Grilovacia klasika

Grily na drevené uhlie predstavujú obľúbenú klasiku, ktorá si svojich priaznivcov získava aj vďaka charakteristickej vôni, ktorú pokrmom dodáva dym z pahreby. Najčastejšie sa vyrábajú z liatiny alebo z čierneho plechu. Pri výbere sa určite vyhnite grilom z podozrivo ľahkých a tenkých plechov, ktoré sa často rýchlo prepália a rozsypú. Hoci patria takéto grily k cenovo najdostupnejším, kvalitný model nemusí byť lacná investícia. Pridanou hodnotou je však dlhá životnosť, niekedy aj 15 rokov. Výhodou grilu na drevené uhlie je jednoduché použitie – zariadenie sa ľahko rozoberá, prenáša i skladuje. Značným obmedzením môže byť dlhšia príprava pahreby i samotných pokrmov, ako aj absentujúca možnosť regulácie teploty (riešením môže byť gril s poklopom, ktorého súčasťou je integrovaný teplomer). 

2 Takmer kuchynská pohoda

Obľuba plynových grilov postupne rastie aj u nás. Namiesto ohniska majú platňu a ako palivo sa používa propán-butánový plyn z fľaše, ktorého prívod sa reguluje otočnými gombíkmi, podobnými tým na kuchynských sporákoch a varných doskách. Mnohí určite ocenia zdravšiu prípravu jedál, v rámci ktorej sa doň neuvoľnia žiadne škodlivé látky. Veľkou výhodou je rýchle rozpálenie platne, teda aj príprava jedla, resp. pohodlná regulácia teploty prostredníctvom teplomera zabudovaného v poklope.

V ponuke nájdete rôzne riešenia – od malých stolových grilov po rozložité zariadenia s bohatou funkcionalitou. Domácnosť, ktorá často hostí väčšie partie alebo usporadúva veľké rodinné grilovačky, určite ocení gril s priestrannou grilovacou plochou a tromi alebo štyrmi samostatne ovládanými horákmi (v ponuke nájdete aj modely so samostatným teplomerom pre každý horák). Šikovným pomocníkom môže byť aj bočný horák, ktorý nájde uplatnenie napríklad pri príprave omáčok, nevýhodou je zase robustnejšia konštrukcia s istými priestorovými nárokmi.

Niektoré grily disponujú až štyrmi kolieskami na jednoduchšiu manipuláciu, neraz aj s brzdným systémom, čo predchádza možným nehodám. 

3 Grilovačka aj pri jedálenskom stole 

Elektrické grily sa vyrábajú predovšetkým v stolovej verzii, čo umožňuje dopriať si šťavnaté grilované dobroty aj počas nepriaznivého počasia či mimo sezóny priamo na jedálenskom stole vo vašej kuchyni. V exteriéri je ich použitie obmedzené – keďže vyžadujú elektrickú prípojku, uplatnenie preto nachádzajú najmä na terasách rodinných domov či panelákových balkónoch, kde grilovanie na drevenom uhlí neprichádza do úvahy. K plusom takýchto grilov patrí ich kompaktnosť (malé rozmery a nízka hmotnosť), vďaka čomu sa jednoducho premiestňujú i skladujú, nevýhodou môže byť menšia plocha grilovacieho roštu. Výhodou je (podobne ako v prípade plynových zariadení) rýchle rozpálenie a pohodlná regulácia teploty. Osobitnú kategóriu predstavujú kontaktné Raclette grily, ktoré umožňujú grilovanie na dvoch úrovniach. V ponuke však nájdete aj elektrické grily na klasickom stojane (s kolieskami i bez nich) určené do exteriéru. 

Pri výbere grilu zvážte aj čas prípravy na grilovanie a jeho údržbu. 

Kým plynový a elektrický gril sú rozpálené okamžite, príprava pahreby trvá takmer hodinu.

AKO SPRÁVNE GRILOVAŤ

S čistým grilom sa pracuje lepšie

Aby sa jedlo na rošt neprilepilo, pred grilovaním ho vždy naolejujte. Liatinový rošt by sa mal naolejovať aj po použití, vyčistení a vychladnutí, čím predídete jeho hrdzaveniu. Vždy používajte neutrálny olej (olivový môže zanechať pachuť). Vhodné riešenie predstavuje sprej na premazanie roštu zo 100 % prírodných prísad. Čistenie grilu nezaberie pri častom používaní viac ako 15 sekúnd. Zvyšky jedla alebo popola v prípade grilu na drevené uhlie odstránite praktickou širokou kefkou so štetinami z nehrdzavejúcej ocele oveľa ľahšie, ak je rošt ešte teplý. Keď vychladne, zvyšky stvrdnú a bude to trvať dlhšie. Hneď ako gril aj popol úplne vychladnú, môžete ho vyprázdniť. 

Poklop nie je na ozdobu

Poklop grilu nie je len dekoratívny prvok, resp. ochrana proti dažďu, ale aj výborný pomocník pri príprave mnohých jedál. Grilovanie so sklopeným poklopom a otvorenými prieduchmi umožňuje regulovať prúdenie vzduchu, vďaka čomu teplo vo vnútri rovnomerne cirkuluje. Týmto spôsobom máte nad teplotou úplnú kontrolu a zaručene sa vyhnete prihoreniu. Vďaka poklopu môžete pripravovať aj väčšie kusy mäsa, napríklad celé kura. Na grile môžete piecť pizzu alebo údiť – vďaka tomu, že teplota aj vlhkosť sa udržiava vo vnútri, jedlo sa griluje rýchlejšie a zároveň zostáva šťavnaté. 

Sledujte teplotu

Sledovanie teploty je dôležité hlavne pri mäsových pokrmoch. Pri grilovaní steakov sa používa teplota okolo 210 – 220 °C a viac, preto sa oplatí investovať do grilu, na ktorom viete teplotu nastaviť a sledovať. Pri elektrických a plynových griloch je to jednoduchšie, pri drevenom uhlí treba použiť viac paliva a poriadne ho rozpáliť (dobrou pomôckou môže byť aj zapaľovací komín). Ak si nie ste istí stupňom prepečenia, pomôcť si môžete teplomerom so sondou, ktorý dokáže merať teplotu až v štyroch rôznych pokrmoch súčasne.     

Pri grilovaní steakov sa oplatí zadovážiť si liatinové rošty. 

Dokážu sa zahriať na veľmi vysokú teplotu a na mäse vytvoria efektnú mriežku.

Príprava steaku medium rare si vyžaduje teplotu 60 až 65 °C. 

Ak si chcete pochutiť na prepečenom kurčati, malo by mať zvnútra aspoň 85 °C

×